Den grekiska mytologins förhistoria

Förord

När man läser den grekiska mytologin så är det sällan man får veta så mycket om det som hände före Zeus och de andra började härja. Ibland hör man nåt om Titaner, kanske Kronos dyker upp, men sällan så mycket mer.

Därför tänkte jag ta reda på vad som hände i den förhistoriska grekiska mytologin, en gång för alla! Det var lättare sagt än gjort. Det finns ofta mer än en version om vad som hände. Nåja, här är i alla fall min hybrisfria sammanställning.

Alltid roar den väl nån.

Här börjar det

I begynnelsen var Chaos, det stora intet, rymden.

Sedan kom Erberos (mörkret), Nyx (natten), Hemera (dagen) Aither (luften), Pontos (havet), Uranos (himlen) samt Gaia (jorden).

Uranos och Gaia

Uranos gifte sig med Gaia, och de fick flera barn, bland annat de tolv titanerna (sex döttrar och sex söner), de tre resarna Hekatoncheirerna (eng: Hecatonchires) som hade hundra armar och femtio huvuden samt de enögda Kykloperna.

Uranos avskydde sina barn. Hekatoncheirerna och titanerna stängde han in i Tartaros, som var den värsta platsen i underjorden, det rena helvetet.

Deras mor Gaia letade förtvivlat efter dem. Hon fann dem till slut och släppte dem fria. Sedan uppmanade hon dem att göra uppror mot sin far. Endast den yngsta titanen vågade. Hans namn var Kronos.

Kronos

Kronos fick veta av sin mor vad han skulle göra. Han gömde sig i faderns boning med en skära. När fadern, Uranos, kom hem skar Kronos av honom lemmen. Lemmen föll ner i havet. I det skum som bildades föddes Afrodite, kärlekens gudinna. Av bloddroppar som föll på jorden föddes giganterna Erinyes och Meliae samt nymferna och kanske även Telchinerna.

Kronos tog över Uranos tron och stängde åter in titanerna i Tartaros, så att de inte skulle hota hans makt. En av dem slapp undan, och det var hans syster Rhea, som han gifte sig med.

Kronos tid som härskare kallas den ”gyllende tidsåldern”, då menniskorna, fria från sjukdomar och lidanden, lefde i fredlig samdrägt och jorden utan odling
bar rikliga skördar.” runeberg.org/display.pl?mode=facsimile&work=nfai&page=0071

Hans mor, Gaia, var dock förbittrad över att åter se sina barn i Tartaros och förbannade Kronos. Hon sa att han en dag skulle störtas av sina egna barn, på samma sätt som han störtat sin fader. För att undvika detta åt Kronos upp alla sina barn, ett efter ett, direkt efter födseln. På så sätt kom han att sluka:

Efter dem födde han sonen Zeus, men Rhea lyckades rädda hans liv. Hon gav Kronos en sten (Abadir ) insmord i grädde och honung som han svalde i tron att den var Zeus.

Zeus

Reia gömde undan Zeus i en grotta på Kreta. Där blev han uppfostrad av nymfen Amalthea och hennes tjänare, kureterna , som uppförde bullrande vapendanser runt barnet, så att Kronos inte skulle höra hans barnaskri.

När Zeus hade växt upp (på getmjölk och honung) till en stark och skön gudayngling gjorde han uppror mot sin fader Kronos.

Zeus hade fått ett kräkmedel av antingen hans farmor/mormor Gaia eller av klokhetes gudinna Metis (som han sedan gifte sig med). Han tvingade Kronos att dricka, så att han kräktes upp de andra barnen Heista, Demeter, Hera, Hades och Poseidon, som på detta sätt återfick livet.

Från och med nu är Zeus den mäktigaste guden.

Kampen mot titanerna och giganterna

Zeus hade störtat sin fader Kronos och härskade nu över jorden och himlen. Han delade med sig av arbetsbördan genom att låta Poseidon härska över haven och Hades över underjorden.

Titanerna, bestämde sig för att göra uppror mot honom tillsammans med Giganterna.

Titanerna och giganterna försökte bland annat storma gudarnas boning Olympen genom att stapla bergen Ossa och Pelion på varandra och klättra upp på dem. Kriget varade i tio eller elva år. Det skedde lång innan människor fanns på jorden. Kriget kallas Gudarnas krig eller Titanernas krig.

Zeus och hans syskon avgick med segern. Titanerna och giganterna förvisades till Tartaros.

Här är de tolv titanerna (på engelska):

 1. Crius
 2. Coeus
 3. Oceanus
 4. Hyperion
 5. Iapetus
 6. Mnemosyne
 7. Phoebe
 8. Rhea
 9. Tethys
 10. Theia
 11. Themis
 12. Cronus

Här är de tolv titanerna (på svenska):

runeberg.org/display.pl?mode=facsimile&work=varldsgata&page=0035

 1. Kreios
 2. Koios
 3. Oke-anos
 4. Hyperion
 5. Iapetos
 6. Mnemosyne
 7. Phoebe (även kallad Phoibe och Foibe)
 8. Rhea (även kallas Rea)
 9. Tethys
 10. Theia
 11. Themis
 12. Kronos

Zeus första äkenskap och Athenas födelse

Snart efter att Zeus besegrat sin far och blivit himlens härskare, gifte han sig med sin första hustru Metis, titanerna Okeanos och Tethys dotter. Hennes namn betydde ”klokhet” och hon var den klokaste varelsen i hela universum. Knappt hade de två hunnit gifta sig förrän Metis var havande med Zeus barn.

Men så fick Zeus höra av den visa gudinnan Gaia (Jorden) som hade profetiska förmågor, att Zeus skulle få tvillingar, en son och en dotter. Dottern skulle vara sin fars jämlike i klokhet. Sonen skulle växa upp och störta sin far och bli gudarnas konung såsom Zeus själv hade störta sin far Kronos från tronen. Skräckslagen över att denna profetia skulle gå i uppfyllelse, slukade han sin hustru så att barnen aldrig skulle bli födda.

En annan källa säger att det var hustrun Metis själv som förutsåg att Zeus skulle föda en son som var mäktigare än honom, vilket fick honom att sluka alla sina barn samt slå ihjäl henne. Ibland gör kvinnor bäst i att tiga…

Nåja, tack vare att Zeus åt upp henne fanns hon ju alltid med honom, och det är ju sött.

Efter det nödvändiga dådet fick Zeus fick en fruktansvärd huvudvärk, Hefaistos tillkallades och klöv Zeus huvud för att se vad som orsakade hans huvudvärk och ur Zeus huvud föddes gudinnan Athena iklädd full rustning. Hon blev vishetens gudinna och hennes fågel var ugglan.

(Med tanke på att Hefaistos var son till Zeus och hans andra fru Hera vet jag inte riktigt hur han kunde finnas tillhands för att knacka ut Athena, men så finns de ju de som säger att det inte var han som gjord det heller…)

Sedan gifte sig Zeus med Hera och resten är historia…

Det här inlägget postades i Sagor 2009 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>