Sagan om Bembo

En namnlös ande drev omkring i skyn. Utan namn och utan en familj som älskar dig är du kanske fri att resa över hela världen, men ingen kan se dig, och ingenstans finner du vila. Anden utan namn saknade det. Han hade letat länge efter plats att vila på. Han spanade och lyssnade och försökte hitta en familj.

Så en dag fann han en ung familj som låg bredvid varandra och talade om framtiden. Det var ett ungt och vackert par, och anden förstod att dom var kära. Han hörde deras drömmar och planer, och det gjorde honom lycklig. Det var en känsla som han aldrig känt förut.

Han lade sig ner mellan paret, och deras röster gjorde honom sömnig. Han kurade ihop sig intill den unga kvinnan och kände hennes värme och den vänliga rytmen av hennes hjärta. Snart sov han djupt.

Några månader senare förstod den unga kvinnan att hon väntade barn. Hon var glad, men också rädd, för hon visste att hon hade ett liv i sin mage, en fri ande som skulle växa upp och bli en människa med egen vilja och själ. Det var ett liv som behövde henne mer än något annat i hela världen.

Anden som växte inom henne hade valt henne och litade på henne – och den största gåvan hon kunde ge honom var att vara lycklig.

Det är ett stort ansvar för vem som helst, inte minst för en ung kvinna, och varje dag bad hon till sin gud om styrka och vägledning – och hon kände att hon inte var ensam.

I flera månader bar hon det växande livet i sin mage, och magen blev så stor att hon fick svårt att andas ibland. Under den här tiden bestämde hon att barnet skulle heta Bembo om det blev en pojke och Andrique om det blev en flicka, namn fylld av kärlek och god vilja. Och så hade anden ett namn, även om den inte visste det än.

Dagen då han föddes var hela familjen där, och hans fader sade ”välkommen till denna världen, Bembo”.

I sitt sinne förstod han inte orden, men hans hjärta förstod dess betydelse. Nu var han en människa. Han hade ett namn och en familj som älskade honom. Han var inte längre en fri ande som kunde resa över världen. Istället hade han en hem. Och en dag, många år fram i tiden, kommer han att lämna oss och bli en ande igen. Det är livets lag.

Men hans namn kommer inte att bli bortglömt. Redan nu flyger det över världen, fri som en ande, med en plats i många människors hjärtan. Hans namn är Bembo, och detta är hans saga, så långt som jag kan berätta den.

Från och med nu skriver Bembo sin egen historia…


This fairy tale in English: The story of Bembo .

Det här inlägget postades i Alla sagor, Sagor 2006 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>