Utvecklingssagor

Hela livet är som en neda lång utevcklingssaga, för vad skulle livet vara om vi inte lärde oss och växta med både framgångar och motgångar? Några av de mest gripande ödena i litteraturen handlar om att växa och att utvecklas till det bättre.


Den magiska trasmattan

En gammal gumma kom vandrande stigen fram en trasig matta under armen. Ett, två! Ett, två! Skynda på! En storm var i antågande. Vinden rev och slet i granarna och kastade ner vattendroppar på gumman som tappert stretade på. Till slut kom hon fram till en stuga och knackade på. En ung fröken öppnade.

Den magiska trasmattan >>


Kungens slott

Det var en gång en kung som bodde ensam i ett stort slott. Alla var avundsjuka på kungen som hade ett så stort slott. Och för varje dag som gick blev slottet allt större eftersom kungen hela tiden byggde ut och byggde till.

Kungens slott >>


Prins Nord och de vandrande slotten

En gång för länge sedan, när jag var ute och gick med morfar, visade han mig en djup vik. Det var här, sa han, som Prins Nord sjönk i havet en mörk och stormig höst. Prins Nord ville resa ut i världen för att finna en vacker prinsessa att gifta sig med. Det hade han försökt flera gånger förut, men alltid var det något som gick snett. Nu sjönk han som en sten i det kalla vattnet och hans unga liv skulle redan ta slut.

Prins Nord och de vandrande slotten >>


Sagan om biet

Det var en gång ett räddhågat litet bi som bodde i en bikupa tillsammans med hundra andra bin. Han var så rädd och ängslig av sig att han inte ens vågade gå ut.

Sagan om biet >>


Sagan om brott och straff (Brott och straff av Fjodor Dostojevskij)

Det var en gång en ung man som hette Raskolnikov. Han bodde i en stad som kung Peter den store hade byggt ute i ett träsk. Det var en mycket vacker stad med en bred gata som ledde fram till kungens palats. Alla som var rika och förnäma flyttade dit, ty de ville bo så nära kungen som möjligt. Sedan gick man på fester i färggranna kläder och ingen ville gå och lägga sig. Inte ens solen. För på sommaren var kvällarna ljusa och varma, och hela natten kunde man åka fram och tillbaka i fina hästdragna vagnar och titta beundrande på varandra.

Sagan om brott och straff >>


Sagan om de tre fåren

Det var en gång ett stort, vidsträckt land som hade ett stort, präktigt slott som ägdes av en stor, fet kung. I slottet fanns två prunkande trädgårdar där två präktiga får gick och betade varje dag.

Sagan om de tre fåren >>


Sagan om Smörblomma

Djupt inne i den mörka skogen fanns en solbelyst glänta där det växte många vackra blommor. Där var den stilige Blåkloke som läste kärleksdikter om sommarnatten – och honom var den söta Viola förälskad i. Där var Blåklant som alltid sade vad han tyckte och tänkte. Även om han inte alltid tänkte vad han tyckte. Där Vallmor som var så snäll och rar. Alla tyckte om henne. Där var Präst-Tage som blommorna gifte sig hos. Och fru Kardborra som var gift med Präst-Tage. Och många, många fler …

Sagan om Smörblomma >>


Sagan om trollfejden (Lysistrate av Aristofanes)

Det här är en saga om en trollfamilj som bodde i Stora Skogen. Det var trollfar, trollmor och de tre trollungarna Knådden, Knallen och Knuten. Ja, troll har faktiskt namn. Men de använder dem aldrig. Man sa unge ett, unge två och unge tre. Och därmed jämt. Ingen kan ju begära att trollfar och trollmor ska komma ihåg alla sina barn. De kom och gick som de ville. Ibland var det någon som rymde hemifrån ett tag, när andan föll på. Ibland hittade man ett övergivet barn i skogen som man tog med sig hem.

Sagan om trollfejden >>