Troll och oknytt

Lite utstötta, lite missförstådda, lite oputsade... men också levnadsglada och roliga. Att vara ett troll eller att leva med troll är ett ständigt pågående äventyr.


Den kommer sades trollet

Det var en gång ett troll. Stort och fult var det. Han hade varit på marknaden och köpt godis. Nu högg han tag i en järnring på kajen, en sådan där som skeppen lägger fast i. Den kommer! skrek trollet och drog i ringen allt han orkade. Den kommer! skrek han. Jag känner att den kommer!

Den kommer sades trollet >>


Den magiska trasmattan

En gammal gumma kom vandrande stigen fram en trasig matta under armen. Ett, två! Ett, två! Skynda på! En storm var i antågande. Vinden rev och slet i granarna och kastade ner vattendroppar på gumman som tappert stretade på. Till slut kom hon fram till en stuga och knackade på. En ung fröken öppnade.

Den magiska trasmattan >>


Sagan om trollfejden (Lysistrate av Aristofanes)

Det här är en saga om en trollfamilj som bodde i Stora Skogen. Det var trollfar, trollmor och de tre trollungarna Knådden, Knallen och Knuten. Ja, troll har faktiskt namn. Men de använder dem aldrig. Man sa unge ett, unge två och unge tre. Och därmed jämt. Ingen kan ju begära att trollfar och trollmor ska komma ihåg alla sina barn. De kom och gick som de ville. Ibland var det någon som rymde hemifrån ett tag, när andan föll på. Ibland hittade man ett övergivet barn i skogen som man tog med sig hem.

Sagan om trollfejden >>


Den natten vakade älgen över Tuvstarr, och ingen vågade göra henne förnär.

Skutt och Tuvstarr

Det var en gång en änkemor som bodde ensam i skogen med sina två barn, Skutt och Tuvstarr. Skutt var frejdig och glad pojke som gillade att skratta och busa. Mest tyckte han om att leka och busa med sin lillasyster Tuvstarr, som beundrade sin storebror och försökte han härma honom i allt han gjorde.

Skutt och Tuvstarr >>


Trollet och prinsessan

En dag tyckte trollet att det kliade något förskräckligt på hans håriga rygg. Han ställde sig mot en grov björkstam och gnuggade ryggen. Det rev så härligt. Solen flimrade genom löven och fåglarna kvittrade glatt. Trollet kisade mot himlen – och såg något falla i hans famn. Det var en korg, och i korgen låg ett barn, det vackraste flickebarn man kan tänka sig. Trollet hade fångat en prinsessa!

Trollet och prinsessan >>


Trollsvansen

Det var en gång ett troll som skröt om sin långa svans. Han sade att det var den längsta svansen i hela skogen, och ingen hade så lång svans som han.

Trollsvansen >>