Klassiker som blivit sagor

Här möter du några av världslitteraturens klassiker i sagoform. Brott och straff, Processen, Hemsöborna är bara några av de tidlösa klassiker som här fått en ny litterär klädnad. Möt dina favoriter i en ny form eller introducera dina barn till världsklassikerna på ett enkelt och roligt sätt. Och så kanske jag slänger in en ocn annan morden bok också, bara för att det är kul.


Sagan om brott och straff (Brott och straff av Fjodor Dostojevskij)

Det var en gång en ung man som hette Raskolnikov. Han bodde i en stad som kung Peter den store hade byggt ute i ett träsk. Det var en mycket vacker stad med en bred gata som ledde fram till kungens palats. Alla som var rika och förnäma flyttade dit, ty de ville bo så nära kungen som möjligt. Sedan gick man på fester i färggranna kläder och ingen ville gå och lägga sig. Inte ens solen. För på sommaren var kvällarna ljusa och varma, och hela natten kunde man åka fram och tillbaka i fina hästdragna vagnar och titta beundrande på varandra.

Sagan om brott och straff >>


Sagan om Fettpärlan (Fettpärlan av Guy de Maupassant)

En gång för länge sedan lyste solen över de solbelysta kullarna i Boule de Suif. I den lilla staden Rouen de Maupassant gick livet sin stilla gång. Den bullriga bagaren bakade bullar, slaktaren skar upp salami och målaren målade och skålade i Calvados.

Sagan om Fettpärlan


Sagan om processen (Processen av Franz Kafka)

En homsa satt på trappen till sitt hus och täljde på en pinne. Den tidiga vårsolen värmde hans lilla kropp. Vinden susade i björkarna och en fågel sa: Tjuip! Tjuip! Tjuip! Homsan visste inte varför den var så upprörd, men en liten homsa kan ju inte veta allt. Han fortsatte att tälja på sin pinne som skulle bli något fint. Då föll en skugga över honom och det blev kallt. En polis tornade upp sig över honom och skymde solen.

Sagan om processen >>


Sagan om solen och vinden

Sagan om solen och vinden (Aispos fabler)

En gång för länge sedan började vinden och solen bråka om vem som var starkast. Jag är starkast! sa vinden. Nä, jag är starkast! sa solen. Nähä! Joho!

Sagan om solen och vinden >>


Sagan om trollfejden (Lysistrate av Aristofanes)

Det här är en saga om en trollfamilj som bodde i Stora Skogen. Det var trollfar, trollmor och de tre trollungarna Knådden, Knallen och Knuten. Ja, troll har faktiskt namn. Men de använder dem aldrig. Man sa unge ett, unge två och unge tre. Och därmed jämt. Ingen kan ju begära att trollfar och trollmor ska komma ihåg alla sina barn. De kom och gick som de ville. Ibland var det någon som rymde hemifrån ett tag, när andan föll på. Ibland hittade man ett övergivet barn i skogen som man tog med sig hem.

Sagan om trollfejden >>


Den natten vakade älgen över Tuvstarr, och ingen vågade göra henne förnär.

Skutt och Tuvstarr (Här är det John Bauers bilder som är tidlösa klassiker mer än Helge Kjellins saga)

Det var en gång en änkemor som bodde ensam i skogen med sina två barn, Skutt och Tuvstarr. Skutt var frejdig och glad pojke som gillade att skratta och busa. Mest tyckte han om att leka och busa med sin lillasyster Tuvstarr, som beundrade sin storebror och försökte han härma honom i allt han gjorde.

Läs Skutt och Tuvstarr >>


inuti grottan

Sagan om Hemsöborna (Hemsöborna av August Strindberg)

Ända sedan trollfar seglat bort i skymningen hade livet i grottan på Hemsö varit härligt upp- och nedvänt och lagom onyttigt. Man hade inte trollmjölkat grannens kor eller smygvittjat fiskarens nät. Man hade inte grävt ner kyrksilver eller stulit guld från kungliga flottan. Inte hade man jagat med ulven eller fällt krokben för lycktgubben (som vaktade böndernas åkrar om nätterna). Inte hade man dansat skymningsdansen med älvorna eller skvätt vatten på näcken.

Sagan om Hemsöborna >>