Kärlek och vänskap

Här hittar du sagor om kärlek och vänskap som trostar allt! Kan det bli bättre?


Alfasnodd och Rundbylting

Jag är kär i dig, sa Alfasnodd till Rundbylting. Är du kär i mig?
Jag vet inte, sa Rundbylting.
Vet du inte?
Jag vet inte vad kär är. Är det en lek?
Man blir i alla fall glad av den, sa Alfasnodd.

Alfasnodd och Rundbylting >>


Den borttappade prinsessan

En dag tyckte trollet att det kliade något förskräckligt på hans håriga rygg. Han ställde sig mot en grov björkstam och gnuggade ryggen. Det rev så härligt. Solen flimrade genom löven och fåglarna kvittrade glatt. Trollet kisade mot himlen – och såg något falla i hans famn. Det var en korg, och i korgen låg ett barn, det vackraste flickebarn man kan tänka sig. Trollet hade fångat en prinsessa!

Den borttappade prinsessan >>


Den magiska trasmattan

En gammal gumma kom vandrande stigen fram en trasig matta under armen. Ett, två! Ett, två! Skynda på! En storm var i antågande. Vinden rev och slet i granarna och kastade ner vattendroppar på gumman som tappert stretade på. Till slut kom hon fram till en stuga och knackade på. En ung fröken öppnade.

Den magiska trasmattan >>


Domherren såg strängt på dem, harklade sig och frågade om de ville gifta sig med varandra och leva lyckliga i alla sina dagar. Det ville de och därmed kunde festen slå ut i full blom.

Sagan om koltrastens sång

Det var en härlig dag! Alla fåglarna hade samlats och sjöng så att fjädrarna rök. Träden lekte med skuggteater på marken, blommorna neg och dansade med vinden, solen lyste som en sol över dem alla, och våren kunde knappt sitta still av förväntan. Ja, se det var en fest, ty nu skulle Koltrastarna gifta sig.

Sagan om koltrastens sång >>


Ibland lekte hon hav i soppskålen och seglade på en skorpa. Andra gånger jonglerade hon ärtor eller gick på apelsiner som rullade fram på bordet.

Kungen och du Ellen, en saga av Hans Christer Barregren med illustration av Liusa.

Kungen förde sakta tekoppen till munnen, väl medveten om att alla tittade på honom. Han funderade på att skapa skandal genom att inte höja lillfingret i 45 graders vinkel. Men sedan – nej, det vore dumt. Det kunde bli revolution i landet, och krig med grannländerna. Sådant hade hänt förut.

Kungen och du Ellen >>


Lump och anden

Lump var en mycket liten varelse, men det hade han inget emot. Är man liten är det ingen som bryr sig om en, och världen är full med stora varelser som bråkar och slåss. Lump hade byggt en hydda av bambu i ett gammalt tempel som stod övergivet och ensamt i djungeln, överväxt av träd och blommor.

Lump och anden >>


Prins Nord och de vandrande slotten

En gång för länge sedan, när jag var ute och gick med morfar, visade han mig en djup vik. Det var här, sa han, som Prins Nord sjönk i havet en mörk och stormig höst. Prins Nord ville resa ut i världen för att finna en vacker prinsessa att gifta sig med. Det hade han försökt flera gånger förut, men alltid var det något som gick snett. Nu sjönk han som en sten i det kalla vattnet och hans unga liv skulle redan ta slut.

Prins Nord och de vandrande slotten >>


Och så svepte han med sig björken upp i luften. De snurrade runt i en virvlande dans, ensamma på himlens blåa dansgolv. Nu kan alla se mig och hur vacker jag är med min stilige prins, tänkte björken och försvann som en prick högt i det blå.

Sagan om björken

Det var en gång en björk som var skirare och ljusare än något annat träd. Hennes bark var lenare än bokens, hennes löv prasslade gladare än aspens, och hennes krona var yvigare än ekens.Jag är så vacker att alla borde se mig, tänkte björken, men hon överskuggades av några mörka granar som sakta skakade sina allvarliga huvuden.

Sagan om björken >>


Sagan om de tre fåren

Det var en gång ett stort, vidsträckt land som hade ett stort, präktigt slott som ägdes av en stor, fet kung. I slottet fanns två prunkande trädgårdar där två präktiga får gick och betade varje dag.

Sagan om de tre fåren >>


Sagan om vintern

Sagan om vintern

Sent en höst föddes en vinter som inte var som alla andra vintrar. Dom andra vintrarna ville ha så mycket snö som möjligt. Dom tävlade om vem som var kallast och kunde blåsa mest – och alla sjöar frös dom till is. Men den här vintern ville inte snöa så mycket, ty då skulle djuren få svårt att hitta mat. Och inte ville han frysa sjöar till is och inte blåsa kalla vindar över nejden heller!

Sagan om vintern >>


Den natten vakade älgen över Tuvstarr, och ingen vågade göra henne förnär.

Skutt och Tuvstarr, en saga av Hans Christer Barregren med illustrationer av John Bauer

Det var en gång en änkemor som bodde ensam i skogen med sina två barn, Skutt och Tuvstarr. Skutt var frejdig och glad pojke som gillade att skratta och busa. Mest tyckte han om att leka och busa med sin lillasyster Tuvstarr, som beundrade sin storebror och försökte han härma honom i allt han gjorde.

Skutt och Tuvstarr >>