Hybris och lärdomar

Hybris, eller övermod, går gärna före fall. Förhäv dig inte över gudarna eller naturens lagar. Eller gör det – det värsta som kan hända är att det går åt helvete. Här finns lärdomar att hämta. Eller inte.


Det var en gång en liten regndroppe som sakta föll genom luften. Det var en mycket förnäm regndroppe, det här. Hon kom från en fin sjö i Schweiz som hade uppfostrat många förnäma regndroppar och hon ville inte landa var som helst.

Den förnäma regndroppen från Schweiz

Det var en gång en liten regndroppe som sakta föll genom luften. Det var en mycket förnäm regndroppe, det här. Hon kom från en fin sjö i Schweiz som hade uppfostrat många förnäma regndroppar och hon ville inte landa var som helst.

Den förnäma regndroppen från Schweiz >>


Hur paddan blev ett träskdjur

Kom och hjälp mig upp! skriker paddan som fastnat i träsket. Han sitter så tungt att han inte kan röra sig en tum, bara gapa hjälplöst. En apa kommer förbi och tycker synd om honom. Ska jag hjälpa dig upp? frågar han och sträcker ut en hjälpande hand.

Hur paddan blev ett träskdjur >>


Morfar bodde här i många år, med endast en kråka till sällskap. Men en dag tyckte han att nog fick vara nog, och så seglade han in i skymningen för att aldrig mer återvända.

Huset på ön

På den här ön, där jag bor, är det alltid lugnt och skönt. Hur mycket det än blåser och stormar kring öarna runt omkring så är det alltid lugnt och stilla här. Det är därför så många har valt att bo här. Annat var det när min morfar flyttade hit. Då stormade det och blåste dagarna i ända. Morfar var den förste som byggde hus här, och folk sa han var galen som ville bo på ett sådant blåsigt ställe.

Läs Huset på ön >>


Sagan om spiken

Det var en gång en spik som låg och blänkte i snickarens låda bland hundra andra spikar. Att vara spik är mycket fint. Med spikar kan man bygga stora hus och båtar och långa broar som sträcker sig mellan två länder. Och mycket annat.

Sagan om spiken >>


Sagan om stjärnan

Det var en gång en klart lysande stjärna som satt i universums mitt. Hon var beundrad av alla, och alla ville vara henne nära, ty hon var så vacker. Stjärnor och planeter och diverse svarta hål kom vandrande från hela universum för att spegla sig i hennes glans.

Sagan om stjärnan >>


Sagan om vågen

Atlantens vågor är som jättelika monster! Dom stångas och slåss och ryter åt varann. Dom stegrar sig likt vilda hästar och kastar sig handlöst i vattnet. Dom rusar på kapp över havet och tävlar om vem som är störst och starkast. Mitt i detta kaos av ursinniga muskelvågor levde en liten snäll våg som blev knuffad hit och dit. Honom gillade havets måsar att sitta på och tala om ditten och datten, så som måsar gör.

Sagan om vågen >>


Åskmolnet

Det var en gång ett åskmoln som var större och starkare än alla andra moln på himlen. Han slog sig för bröstet och fnyste och mullrade och kastade blixtar på alla som vågade komma nära.

Åskmolnet >>


Älgen som tappade hornen

En vacker dag gick älgen omkring i skogen och skröt om sina stora horn. Jag är djurens konung! Ingen har så stora horn som mig! sa han. Och ingen kunde säga emot, ty han hade verkligen stora horn.

Älgen som tappade hornen >>