Hur kommer det sig att...

Hur kommer det sig att... koltrasten sjunger när det regnar. Hur kommer det sig att göken lägger ägg i andras bon? Naturen och livet består av många gåtor. Här får du svar från några av dem.


Göken som slarvade bort sitt ägg

Herr och fru Gök var ute och samlade pinnar till sitt bo. Det var på den tiden då gökarna fortfarande byggde egna bon. Herr Gök tyckte det var jobbigt och trist att samla pinnar. Han satte sig ner en stund och tittade på en örn som sakta svävade förbi på himlen.

Göken som slarvade bort sitt ägg >>


Hur paddan blev ett träskdjur

Kom och hjälp mig upp! skriker paddan som fastnat i träsket. Han sitter så tungt att han inte kan röra sig en tum, bara gapa hjälplöst. En apa kommer förbi och tycker synd om honom. Ska jag hjälpa dig upp? frågar han och sträcker ut en hjälpande hand.

Hur paddan blev ett träskdjur >>


Domherren såg strängt på dem, harklade sig och frågade om de ville gifta sig med varandra och leva lyckliga i alla sina dagar. Det ville de och därmed kunde festen slå ut i full blom.

Sagan om koltrastens sång

Det var en härlig dag! Alla fåglarna hade samlats och sjöng så att fjädrarna rök. Träden lekte med skuggteater på marken, blommorna neg och dansade med vinden, solen lyste som en sol över dem alla, och våren kunde knappt sitta still av förväntan. Ja, se det var en fest, ty nu skulle Koltrastarna gifta sig.

Sagan om koltrastens sång >>