Humor och glädje

Här hittar du sagor att skratta åt och skratta med. Vad vore livet – och litteraturen – utan humor? Se bara upp så att skrattet inte fastnar i halsen. Allt är kanske inte som det verkar...


Den bortskämda prinsessan

Då är det bestämt. Du får min dotter och halva kungariket! sade Kung Roland till Prins Halvor. Alla reste sig upp och skålade för de ungas lycka. Hurra! Kung Roland suckade djupt och såg på sin dotter, prinsessan Anna av Roland. Hon lekte med sitt hår och tittade drömmande i fjärran, som vanligt. Kung Roland älskade sin älskade dotter. Det fanns ingen vackrare prinsessa i hela hans kungarike. Hon fick allt hon pekade på, och nu hade hon pekat på Prins Halvor. Saken var avgjord!

Den bortskämda prinsessan >>


Fyra humoristiska kortsagor

Det var en gång en prins som ville gifta sig med en prinsessa, men hon sade nej, och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar.

Fyra humoristiska kortsagor >>


Prinsessan Mazarin

Tänk, det är inte lätt att vara prinsessa. Alltid vara fager som en ros, glad som en lärka och mild som en ängel. Och ingen var sötare än prinsessan Mazarin. Men glad var hon inte. Hon var trött på att alltid le och niga och bli kysst på handen av sköna prinsar som låg på knä. Alla lovade dom guld och gröna skogar, men det hade prinsessan redan. Hon längtade efter äventyr.

Prinsessan Mazarin >>


Prinsessan Morgontroll

Prinsessan vaknade med en gäspning och drog handen genom sitt hår. Oj vad det var tovigt och fullt med kvistar och barr. Benen var stumma, armarna krumma, halsen var torr och svansen i knorr. Svansen? En prinsessa har väl inte svans? Hon satte sig käpprätt upp i sängen och tog fram en spegel i guld. O, nej! Hon hade förvandlats till ett troll!

Prinsessan Morgontroll >>


Tordyveln Sigge och hans tappra riddare

Tordyveln Sigge satt på en komocka och spanade. Vad han spanade efter visste ingen, men han var kung, så ingen frågade. Varför han var kung visste ingen heller, men nu var han det, och då frågade man inte.

Tordyveln Sigge och hans tappra riddare >>